Adevarata ascensiune fie ea spirituala fie de alta natura,inseamna sa darui sau sa educi prin exemplu personal si nu a primi sau a poseda.
Semnele sunt darnicia ,bunatatea,milostenia,bucuria,dragostea(si pe dusmani ca si pe tine insuti),indelunga rabdare,iertarea,credinta in Hristos in Dumnezeu cel viu.
Nu se regaseste intr-un job mai bun,in posesiuni mai bune,in prieteni (aparent)multi,in faima,in glorie,in putere,in bucurii trecatoare.
Unii inteleg gresit si ajung in cealalta extrema fiind prea duri cu ei, si asta este gresit trebuie sa te pretuiesti ,pentru ca Dumnezeu te pretuieste,stima de sine si respectul de sine pot dtermina respectul pentru tot cea ce faci si cea ce esti .
De acea cand gresesti dupa pocainta trebuie sa sti sa te si ierti pentru ca Dumnezeu daca te pocaiesti cu adevarat te iarta, tu de ce nu mergi mai departe?
Imaginea de sine sau "cum ne vedem", se refera, asa cum se subintelege deja, la modul in care ne percepem propriile noastre caracteristici fizice, emotionale, cognitive, sociale si spirituale.
Modul in care ne percepem depinde de gradul de autostima (autoapreciere, autorespect, autoacceptare) pe care il avem. Astfel, daca ne acceptam pe noi insine, daca ne apreciem pentru ceea ce facem bine - aceasta contribuie la autorespectul si increderea in sine - daca acceptam ca avem si slabiciuni fara sa ne criticam in permanenta pentru ele - aceasta constituie baza dragostei fata de sine si, implicit, fata de altii - putem trai confortabil din punct de vedere emotional. Trebuie inteles ca este bine sa existe mereu un echilibru intre autoapreciere si autocritica, nici una din cele doua extreme nefiind eficienta. Cel care se lauda prea mult este, in cele din urma, persiflat sau chiar abandonat de catre ceilalti iar cel care se autocritica exagerat provoaca celorlalti fie sentimente de mila, de vina, fie un sentiment de superioritate, atragand de la sine alte critici. Pastrand pe cat posibil echilibrul intre o lauda de sine exagerata si o autocritica exagerata putem contribui la igiena noastra sufleteasca.
Cum stim daca imaginea de sine e buna sau nu ?
Este foarte simplu. Toti avem ceea ce se cheama "vocea interioara". Daca aceasta voce interioara are tendinta spre un discurs pesimist, negativ si autocritic cu ambitii neimplinite spre perfectiune este clar ca imaginea de sine a persoanei respective este negativa.
De ce este importanta imaginea de sine ?
imaginea de sine ne influenteaza comportamentele. Cand ai o imagine de sine buna iti poti indeplini obiectivele pentru ca, o imagine de sine buna iti da entuziasm, energie si determinarea necesare pentru acest lucru iar obstacolele sunt percepute ca provocari ce trebuiesc depasite pentru atingerea obiectivelor. O imagine de sine buna te face sa relationezi armonios cu ceilalti, prin atingerea obiectivelor poti avea performante profesionale, succes social etc.
O imagine de sine negativa te face sa-ti scada motivatia sau chiar o anihileaza prin lipsa increderii in fortele proprii ("ce rost are sa incerc oricum nu voi reusi", "e greu", "nu sunt in stare" etc.) ducand, mai departe, la comportamente de evitare ("nu ma duc la interviu deoarece nu sunt suficient de bun, deci nu are rost...").
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu